Noutăți și evenimente

TIMISOARA CITY ART

Timisoara City Art este un proiect dezvoltat în cadrul hackathon-ului pe date culturale deschise ce a avut loc la Timișoara în 18-19 aprilie 2015. Acest hackathon a fost primul eveniment din România ce a facilitat reutilizarea datelor culturale deschise. Dezvoltatori, designeri, artiști și reprezentanți ai instituțiilor culturale naționale au fost invitați să dezvolte aplicații și să proiecteze platforme care să  reinventeze relația dintre public și lucrările de artă.

Evenimentul a fost organizat de Coaliția pentru Date Deschise, Departamentul pentru Servicii Online si Design din cadrul Guvernului României, Centrul Multimedia al Universitatii Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Asociația Smart City, Comunitatea Kosson, Open Knowledge România și Primăria Timișoara.

Timisoara City Art a fost propus ca proiect pentru hackathon de către Centrul Multimedia al Universitatii Politehnica Timișoara și a fost dezvoltat de către o echipă de cinci studenți: Silviu Vert (coordonator și expert în realitate augmentată),  Victor Holotescu și Aurel Chiper (dezvoltatori Android), Sorin Voina (designer grafic) și Daniela Imbrescu (editare text și poze). Datele culturale deschise au fost furnizate de Fundația Triade, o organizație bine-cunoscută în peisajul cultural al Timișoarei, si au constat din 15 de monumente sau grupuri de monumente care fac parte din arta stradală publică a Timișoarei. Fiecare monument conține informații cum ar fi titlul, creatorul, biografia creatorului, anul creației, material din care este confecționat, descrierea și fotografia. Proiectele dezvoltate la hackathon, inclusive acesta, contribuie la eforturile orașului în cursa spre titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Aplicația este construită pentru sistemul Android și funcționează pe versiuni ale sistemului de operare egale sau mai mari ca 5.0 Lollipop. Aplicația beneficiază de un design proaspăt și intuitiv, care respect liniile directoare ale sistemului de operare Android. Informația este salvată într-o bază de date locală, pe smartphone, astfel încât aplicația este disponibilă și pentru turiștii care nu au un plan de date mobile.

Aplicația mobilă are cinci secțiuni mari, care sunt reflectate în designul meniului: acasă, hartă, realitate augmentată, listă și preferate. Partea cea mai interesantă este reprezentată de secțiunea de realitate augmentată, secțiune care ajută turistul să descopere cu ușurință și în mod intuitive monumente din jurul lui, în timp ce se uită la împrejurimi prin intermediul smartphone-ului. El poate să vadă iconițe în spațiu, suprapuse pe monumentele din jurul lui, precum și numele și imaginea monumentului, din baza de date, astfel încât el poate recunoaște rapid monumentul real. Făcând clic pe fotografie, aplicația îl redirecționează către pagina cu detalii.

DATE PROIECT

Coordonator

Silviu Vert

Perioada

2015

Membri

Victor Holotescu și Aurel Chiper (dezvoltatori Android), Sorin Voina (designer grafic) și Daniela Imbrescu (editare text și poze)

Parteneri

Coaliția pentru Date Deschise, Departamentul pentru Servicii Online si Design din cadrul Guvernului României, Centrul Multimedia al Universitatii Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Asociația Smart City, Comunitatea Kosson, Open Knowledge România și Primăria Timișoara.

ro_RORomână