Noutăți și evenimente

WORDS ARE STONES - A EU network to train young social media managers, bloggers, online activists, youtubers and young people to counter, monitor and prevent (online) hate speech and other form of intolerance

764672

In ultimii anii, dezvoltarea continua a Internetului ca mijloc de comunicare, alaturi de caracterul anonim asigurat de acesta, a permis proliferarea activitatilor bazate pe ura in cyberspace, cum ar fi hartuirea si exprimarea urii, acestea fiind situate, in prezent, dincolo de granitele metodelor clasice de Aplicarea Legii si de anchetare. Astfel, sunt necesare alte entitati din cyberspace, cum ar fi utilizatorii individuali sau anumiti furnizori web, care sa lupte impotriva acestui tip de infractiune si acesta este obiectivul proiectului nostru.

This project comes under the Agreement n° 764672, concluded between the Coordinator and the DG General Justice and Consumers.

Paginile web si forumurile sunt uneori moderate, iar acolo unde exista moderatori, acestia sunt responsabili pentru confirmarea functionarii adecvate si a conformarii corespunzatoare la regulile fiecarei pagini web si ale fiecarui forum. Exista website-uri, retele de socializare si forumuri care isi au propriile echipe ce analizeaza si evalueaza rapoartele privitoare la discursul care incita la ura. Una dintre numeroasele probleme practice referitoare la investigarea incidentelor de ura online este ca autorii reali pot fi trasi la raspundere rar deoarece identitatea utilizatorii paginilor web, blog-urilor si forumurilor este dificil de investigat si determinat.

Pe baza dezbaterii din cadrul UE si prin respectarea concluziilor Colocviului Anual privind Drepturiler Fundamentale din 2015, este nevoie sa se dezvolte un dialog la nivelul UE, cu companiile si profesionistii IT si actorii din sectoarele conexe referitor la modul de gestionare a discursului online care incita la ura, intr-un mod mai eficient. Dezvoltarea contra-narativelor si sprijinirea alfabetizarii media sunt extrem de importante ca mijloace de contribuire la dezvoltarea societatilor incluzive si tolerante.

Proiectul WORDS ARE STONES doreste sa ancheteze cazuri de discurs online care incita la ura si sa coopereze cu companiile IT si mass media pentru combaterea discursului care incita la ura, in mod clar ilegal, si pentru promovarea contra-narativelor care emana de la societatea civila, prin:
Organizarea activitatilor capabile sa sprijine societatea civila pentru dezvoltarea contra-narativelor online.
Organizarea activitatilor pentru sprijinirea alfabetizarii media prin instruirea si diseminarea datelor si sensibilizarea mass mediei pentru promovarea diversitatii si tolerantei.

Obiectivul general al proiectului este de a combate rasismul si discriminarea exprimate online, prin discursul care incita la ura, utilizând dotarea strategilor/managerilor tineri de social media, blogger-ilor, activistilor online, youtuber-ilor si a tinerilor, in general, cu competentele necesare pentru recunoasterea si actionarea impotriva respectivelor incalcari ale drepturilor omului.

Centrala pentru filozofia proiectului este ideea ca spatiul online este spatiu public. Deci, drepturile omului se aplica aici la fel ca in restul societatii. Acest obiectiv, dat fiind proiectul implementat in Italia, Bulgaria, Grecia, România, Spania, Ungaria, Republica Ceha si Lituania, isi va produce efectele asupra tarilor care experimenteaza situatii evidente de discurs care incita la ura, determinat de alcatuirea populatiei lor si acolo unde abordarea politica si actiunile referitoare la discursul (online) care incita la ura sunt diferite. Astfel, indeplinirea acestui obiectiv va contribui la crearea unei retele UE in vederea sprijinirii cooperarii internationale in domeniu si promovarii unui schimb continuu de cele mai bune practici.

In special, activitatile proiectului vor fi:
Organizarea unui curs de instruire in Italia pentru tinerii strategi/manageri din social media, blogger-i, activisti online, youtuber-i si replicarea sa in fiecare tara participanta
Organizarea unei Campanii referitoare la media pentru tineri cu activistii locali on/off line. Materialele realizate vor servi ca baza pentru Premiul Proiectului referitor la discursul care incita la ura WORDS ARE STONES, un moment de celebrare europeana prin care este posibila raportarea si votarea celor mai bune cazuri de gestionare a discursului care incita la ura si a utilizatorilor cu cel mai bun comportament pe Internet, pentru obtinerea unui Internet mai incluziv.

Grupurile tinta directe ale grupurilor vor fi:
Tineri blogger-i, activisti de social media, manageri ai comunitatii, moderatori, cu vârste intre 18 si 30 de ani si având capacitati dovedite de mobilizare a tinerilor online. Am identificat acest grup tinta deoarece, având in vedere situatia actuala, un rezultat posibil si emergent este crearea unui cerc vicios in care publicul se coaguleaza in jurul continutului ce incita la ura, converseaza in cadrul unui grup auto-selectat si formeaza noi idei sau isi sprijina prejudecatile initiale, ajutati de convingerile caracterizate de ura ale celorlalti. Totusi, este posibila si obtinerea unui cerc virtuos. Noile spatii de media pot actiona pentru neutralizarea impacturilor negative ale discursului care incita la ura si dorim sa le asiguram instrumentele pentru a face aceasta.
Tineri cu vârste intre 14 si 25 de ani. I-am identificat ca fiind grup tinta deoarece tinerii reprezinta acum generatia ‘Web 2.0’: cei care utilizeaza Internetul sunt cei mai familiarizati cu diferitele sale aspecte si complet capabili sa le utilizeze. Este cel mai probabil ca acestia sa recunoasca tipul de website care le va atrage colegii, tipul de probleme care le intereseaza egalii si pot fi capabili sa vorbeasca prin prisma experientei directe referitoare la tipul de discurs care incita la ura sau website-urile care incita la ura intâlnite in mod obisnuit de persoanele din generatia lor. Tinerii sunt experti când vine vorba de problemele tinerilor. Cu privire la aceasta, ei au un avantaj care le lipseste educatorilor sau expertilor profesionisti in domeniul urii manifestate in cyberspace. Dar, in ciuda familiarizarii lor cu utilizarea Internetului, o proportie foarte mica de tineri, si din populatie per total, sunt constienti complet de tehnologiile din spatele tehnicilor pe care le utilizeaza zilnic.

Tinerii blogger-i, activisti de social media, manageri ai comunitatii si moderatori din intreaga lume ar putea extrage avantaje dintr-un curs de instruire ca cel pe care proiectul nostru doreste sa-l organizeze, iar tinerii pot beneficia, de asemenea, de cunostintele pe care activitatile online si off line ale campaniei le vor genera, dar dorim sa incepem cu reprezentantii tarilor care se confrunta cu probleme clare de discurs (online) care incita la ura din cauza situatiei lor politice actuale si populatiei lor.

DATE PROIECT

Director

Muguras Mocofan

Perioada

2017-2019

Valoare

592742.55 RON

Membri

Andrei Ternauciuc, Silviu Vert

Parteneri

ISES (IT), Newton24 (IT), Komunikujeme (CZ), Family and Childcare Centre (GR), CPIP (RO), Politehnica University of Timisoara (RO), CEPS (ES), Budapest Centre (HU), Amalipe Center for Interethnic Dialogue and Tolerance (BG), Demetra (LT)

ro_RORomână