Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.

StartUPT - Innotech Student

Cod SMIS: 140550, Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020

Lansarea proiectului StartUPT

Context

În vederea lansării proiectului – StartUPT – Innotech Student Finanțări nerambursabile pentru studenți antreprenori prin programul StartUPT, Universitatea Politehnica Timișoara în calitate de beneficiar, împreună cu fonduri-structurale.ro în calitate de partener, au organizat în data de 2 Februarie 2022 un eveniment online de informare a grupului țintă despre inițiativele proiectului, acesta fiind urmat de o serie de prezentări model despre alte proiecte de succes ale studenților și o sesiune de întrebări libere din partea participanților.

La acest eveniment au participat reprezentanți ai Universității Politehnica Timișoara, reprezentanți din cadrul fonduri-structurale.ro, dar și sute de studenți interesați de această inițiativă. 

Obiectivul evenimentului

Scopul principal al evenimentului a fost – informarea grupului țintă despre formarea în antreprenoriat prin cursuri de formare antreprenorială certificate ANC pentru cel puțin 341 de studenți, masteranzi și doctoranzi de la orice universitate din Regiunea Vest a României (minim anul II de licență), care au domiciliul/reședința în România și care doresc să înființeze în viitor un start-up într-una dintre regiunile mai puțin dezvoltate din România, start-up care să activeze într-unul dintre sectoarele economice cu potențial competitiv de la noi.  

Cursurile de formare în antreprenoriat vor fi online și vor fi folosite instrumente interactive, studii de caz și sesiuni sincrone. La sfârșitul cursului, studenții vor participa la examen și vor obține certificarea ANC în „Competențe antreprenoriale”.

Ulterior, cursanții pot intra în concursul de planuri de afaceri pentru a face parte dintre cei 26 de antreprenori care vor primi până la 60.000 de euro pentru afacerea lor.

Aceștia vor fi sprijiniți prin activități de întreprindere simulată, servicii personalizate de mentorat în antreprenoriat și inovație digitală, prin stagii de practică în întreprinderi cu activitate similară și participare la școli de afaceri.

Printre întrebările frecvente adresate în timpul evenimentului se află: 

Până când ne putem înscrie la cursul de competențe antreprenoriale din cadrul StartUPT? Există un termen limită?

R: Înscrierile se desfășoară în mod continuu, pe principiul “primul venit, primul servit” (cu condiția atingerii unui punctaj minim), până când este atins numărul maxim de persoane din grupul țintă (341 de studenți). În acel moment înscrierile vor fi oprite iar acest aspect va fi anunțat pe site-ul proiectului.

Dacă am participat în trecut la alte cursuri antreprenoriale, sunt eligibil să particip și la cursul de formare antreprenorială din cadrul StartUPT?

R: Sunteți eligibil pentru a participa la cursul de formare antreprenorială din cadrul StartUPT doar dacă nu ați făcut în trecut un curs antreprenorial cofinanțat din alte fonduri structurale. Dacă nu sunteți sigur de acest aspect, vă rugăm să ne trimiteți detalii despre cursul urmat, împreună cu diploma de participare, la adresa de email radu.vasiu@upt.ro, pentru a primi un răspuns.

Câteva concluzii

În urma evenimentului au putut fi notate câteva concluzii, printre care faptul că dezvoltarea antreprenorială reprezintă un punct major de interes pentru studenți, lucru dovedit de numărul ridicat al prezenței acestora atât pe platforma Zoom, cât și pe celelalte canale de transmisiune în direct a evenimentului. 

S-a remarcat utilitatea accentului pus pe valoarea adăugată oferită de aptitudinile antreprenoriale în piața muncii, pe care acest gen de proiecte o poate aduce în rândul studenților, fiind considerat un element indispensabil în dezvoltarea lor ca antreprenori și nu numai.

De altfel, numărul ridicat al întrebărilor care au fost inițiate de către participanți în cadrul evenimentului denotă o necesitate a popularizării și informării în rândul studenților despre astfel de inițiative și necesitatea creării unui cadru inovator și sustenabil, favorabil dezvoltării antreprenoriale, în vederea îndeplinirii obiectivului de viitor: înființarea și crearea de locuri de muncă în afaceri, cu accent pe sectoarele economice în direcția studenților.

Ce urmează

Continuarea informării grupului țintă despre proiectul StartUPT și selecția participanților la cursurile de formare antreprenorială, acesta fiind un pas obligatoriu pentru participarea la următoarele etape ale proiectului.

Vizualizează mai înregistrarea evenimentului de lansare a proiectului StartUPT și află mai multe detalii despre cursurile GRATUITE de antreprenoriat certificate ANC și modalitățile de finanțare nerambursabilă pentru studenți : 

Proiectul StartUPT, câștigat în cadrul competiției INNOTECH STUDENT, se înscrie într-un context mai larg rezultat din analiza cu privire la ecosistemul antreprenorial din Regiunea Vest la care Universitatea Politehnica a participat, demers prin care au fost contactați antreprenori, investitori, companii mari, spații de coworking, acceleratoare, universități și alte programe de sprijin regionale. Pe lângă acordarea de sprijin financiar, universitatea va include în cadrul programelor educaționale proprii lecțiile învățate în furnizarea serviciilor de consiliere în antreprenoriat și inovație digitală, precum și a activităților desfășurate prin întreprinderile simulate, în cadrul unui program de pregătire, cu puncte de credit ECTS. Ne bucurăm să continuăm și să îmbunătățim tradiția de inovare politehnistă, prin crearea unor start-up-uri în domenii de avangardă care să permită creșterea calității vieții și a forței economice din vestul României.
Prof.univ.dr.ing Radu Vasiu
Director StartUPT

„StartUPT” (POCU/829/6/13/140550) este un proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) în cadrul liniei de finanțare „Innotech Student”. Proiectul este implementat de Universitatea Politehnica Timișoara în calitate de Beneficiar, împreună cu fonduri-structurale.ro (Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL) în calitate de partener, în perioada decembrie 2021 – decembrie 2023. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 9.280.400,14 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 9.190.844,13 lei. Valoarea co-finanțării eligibile a Beneficiarului și partenerului este de 89.556,01 lei.

Beneficiar: Universitatea Politehnica Timișoara

Director proiect
Prof.dr.ing. Radu Vasiu
radu.vasiu@upt.ro

Partener: fonduri-structurale.ro (Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL)

Expert proiect
Dana Miron
antreprenoriat@fonduri-structurale.ro

Perioada

dec. 2021 – dec. 2023

Valoare

9,28 milioane lei

Membri

Mugur Mocofan, Silviu Vert, Roxana Sîrbu, Alina Bălă, Cosmin Mușat

ro_RORomână