Istoric

1996 - 2017

ORIGINI

1994

Inceputurile Centrului MULTIMEDIA in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara sunt strans legate de introducerea studiilor universitare in acest domeniu in cadrul universitatii. In contextul aparitiei in Romania, in prima parte a anilor ’90, a unui numar semnificativ de studiouri particulare de radio si televiziune, in anul 1994 profesorul Toma Corneliu, impreuna cu Radu Vasiu au initiativa infiintarii in cadrul universitatii a unui post de televiziune propriu, TeleUniversitatea, care obtine din partea Consiliului National al Audiovizualului licenta pentru difuzarea de programe proprii. In paralel este abordata si o solutie pentru pregatirea specialistilor si tehnicienilor solicitati de aceste studiouri de radio-televiziune. De la inceput s-a avut in vedere o specializare de nivel invatamant superior de scurta durata, in cadrul Colegiului Electronic din Universitatea Politehnica Timisoara, infiintat prin programul Tempus DECOR (Development of Colleges in Romania), S-JEP 06484/92, colegiu al carui prim director a fost numit profesorul Corneliu Toma.

Centrul de Invatamant Multimedia cu Acces Deschis

Principalele servicii oferite de la inceput de catre CIMAD au fost:

  • cursuri de scurta durata in: utilizarea calculatoarelor, calcul tabelar pentru secretariat-contabilitate, grafica pe calculator, realizarea de prezentari multimedia, utilizare Internet, tehnica filmarii, tehnica editarii audio-video;
  • realizarea de produse promotionale printr-o tehnologie de varf: pliante si afise publicitare, cataloage de prezentare, prezentari interactive pe CD-ROM, pagini de Web pentru Internet, clipuri audio si video; producerea de materiale interactive pentru trainingul de personal, continuu sau la distanta.

Centrul pentru Tehnologii Educationale

Principalele activitati ale CTE au fost de la inceput:

  • promovarea tehnologiilor moderne pentru dezvoltarea unei educatii flexibile la toate nivelurile; implementarea tehnologiilor moderne in perfectionarea fortei de munca active si inactive; crearea unui centru de videoconferinta pentru invatamantul deschis la distanta;
  • dezvoltarea de cursuri pentru invatamant deschis la distanta pe diverse suporturi: material scris, carti, prezentari interactive; dezvoltarea de cursuri on-line, livrabile prin Internet; dezvoltarea unor metode flexibile de invatamant superior prin utilizarea tehnologiilor interactive.

Laboratorul pentru Testarea Echipamentelor Electronice

Principalele obiective avute in vedere de LTE au fost:

  • furnizarea de servicii si expertiza in testarea echipamentelor electronice si de telecomunicatii; dezvoltarea unor strategii de testare dedicate echipamentelor electronice si de telecomunicatii; furnizarea de servicii de testare pentru diferiti beneficiari;
  • facilitarea transferului tehnologic si a cunostintelor in domeniu prin colaborarea cu laboratoare similare din Romania si din strainatate; colaborarea cu Asociatia Nationala de Standardizare din Romania si cu autoritatile de Protectie a Consumatorilor pentru a asigura calitatea standardelor produselor electronice disponibile pe piata.

Tempus

1994-2001

In vederea introducerii unei astfel de specializari, in anul 1994, Universitatea Politehnica Timisoara impreuna cu Bilston Community College, UK, a aplicat pentru un nou program Tempus DRUM (Development of Romanian Universities Multimedia), S-JEP 09838/95, avand drept principal scop introducerea unei specializari multimedia si infiintarea unui centru de invatamant deschis. Cu aceasta ocazie a inceput o stransa colaborare cu David Evans, colaborare care continuã si azi, in mai multe domenii. Pe baza curriculei stabilite impreuna cu expertii din cadrul proiectului, in anul universitar 1996/1997, a fost demarata specializarea Tehnologii Audio-Video si Multimedia la nivel de colegiu, de un mare interes din partea studentilor bucurandu-se cursurile apartinand domeniului televiziunii si tehnicilor multimedia. Pe baza modelelor functionale in Marea Britanie, a fost organizat si infiintat in anul 1996 Centrul de Invatamant Multimedia cu Acces Deschis, care constituie scheletul de inceput al actualului Centru Multimedia.

Pe de alta parte, in perioada respectiva incepeau sa se dezvolte noi si noi tehnologii (cu pregnanta dezvoltarea Internetului si a aplicatiilor aferente). Pentru perfectionarea personalului propriu, precum si pentru aducerea la zi a curriculei si dezvoltarea acesteia in vederea trecerii la cursuri universitare in regim de invatamant la distanta si de lunga durata in domeniul multimedia, colaborarea cu University of Central Lancashire a fost extinsa prin obtinerea finantarii pentru un nou program Tempus TEMIS (Telematics and Multimedia within the Information Society), S-JEP 12086/97, derulat intre anii 1998 si 2001. Un rezultat important al acestui proiect a constat in infiintarea Centrului pentru Tehnologii Educationale, având drept scop cercetarea si implementarea unor tehnologii informationale in sistemele educationale moderne solicitate de dezvoltarea invatamantului la distanta.

Totodata s-a infiinţat Laboratorul pentru Testarea Echipamentelor Electronice si de Telecomunicatii, cu scopul asigurarii suportului tehnic pentru corecta utilizare a echipamentelor tot mai complexe utilizate in dezvoltarea aplicatiilor IT moderne. Contractorul acestui proiect a fost Andrew Marriott, de la University of Central Lancashire, Preston, UK, un sprijin constant al eforturilor noastre. Desi stabilit ulterior in Noua Zeelanda, Andrew continua sa fie interest de ceea ce se intâmpla la Timisoara. Un actor cheie in acest proiect a devenit Oulu Institute of Technology din Finlanda, prin intermediul lui Lauri Kurkela, cu care colaborarea continua si in prezent, chiar daca Lauri s-a pensionat intre timp.

Multimedia

2002

Ulterior, in 2002, toate cele trei entitati functionale infiintate prin proiectele DRUM si TEMIS au fuzionat intr-un singur centru, rezultand ceea ce la ora actuala este Centrul Multimedia. In anul 2011, in urma unui proces de evaluare interna, s-a realizat acreditarea ca centru de cercetare al Universitatii Politehnica Timisoara, sub denumirea actuala de Centrul de cercetari in Multimedia.
De-a lungul celor doua decenii de existenta, centrul si-a adus contributia in obtinerea unor rezultate notabile din punct de vedere stiintific si didactic: conducerea de teze de doctorat; sustinerea introducerii invatamantului de tip blended-learning pentru studentii Universitatii Politehnica Timisoara, in colaborare cu Centrul de e-Learning; coordonarea de proiecte Europene in domeniu, desfasurate in consortiu international; derularea unor proiecte Europene in domeniu, in calitate de coordonator al partenerului din Romania; coordonarea de proiecte nationale de cercetare, individuale sau in parteneriat; desfasurarea unor proiecte finantate din Fonduri Structurale Europene; publicarea de lucrari stiintifice.