Scopul acestei discipline il reprezinta insusirea conceptelor specifice limbajelor de programare orientate pe obiecte. Vor fi discutate principiile de baza ale modelului orientat pe obiecte, precum si instrumentele necesare in implementarea de aplicatii Java. La finalul acestui curs, studentii vor putea dezvolta aplicatii software prin intermediul limbajului de programare Java.
Programare orientata pe obiecte
An studiu: IIB ETcTI |
Disciplina: fundamentala |
Evaluare: distribuita |
Credite: 4 |
Semestrul: 2 |
Obiective specifice
- Insusirea principiilor de baza ale modelului orientat pe obiecte.
- Utilizarea instrumentelor necesare in proiectarea si implementarea de aplicatii Java.
- Dezvoltarea de aplicatii software prin intermediul limbajului de programare Java.
SYLLABUS
Curs
Limbajul de programare Java. Programarea Orientata pe Obiecte. Tehnologii Java (platforme Java). Instalarea Java SDK. Compilarea si rularea unui program. Primul program Java. Documentarea programelor.
Utilizarea comentariilor intr-un program sursa. Cuvinte cheie in Java. Operatorii si precedenta lor. Tipuri de date primitive si referinta. Declararea variabilelor. Instructiuni Java pentru controlul executiei. Instructiuni conditionale. Instructiuni ciclice. Alte instructiuni Java. Tablouri. Crearea unui tablou. Determinarea dimensiunii unui tablou. Crearea unui tablou multidimensional.
Definirea unui clase. Utilizarea modificatorilor. Declararea variabilelor si implementarea metodelor intr-o clasa. Instantierea obiectelor unei clase. Ierarhii de clase.
Clase si metode abstracte. Crearea si utilizarea interfetelor. Pachete de clase. Arhive Java.
Categorii de exceptii. Tratarea exceptiilor. Definirea de exceptii utilizator. Operatii de intrare/iesire. Definirea conceptului de flux de date. Clasificarea fluxurilor de date. Ierarhia claselor pentru lucrul cu fluxuri de date. Fluxuri standard de intrare/iesire. Utilizarea fluxurilor de date.
Java Collections Framework. Interfete. Implementari. Interfata Collection. Parcurgerea colectiilor. Interfata List. Interfata Set. Interfata Map.
Interfata grafica cu utilizatorul. Pachetele awt si swing. Suprafete de afisare. Gestionarea pozitionarii. Componente grafice. Tratarea evenimentelor. Tipuri de evenimente. Interceptoare de evenimente. Tipuri de interceptoare de evenimente.
Laborator
Tutori

Marian Bucos
Marian Bucos este sef de lucrari in cadrul Departamantului de Comunicatii din Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale, unde sustine cursuri care au in vedere sistemele de baze de date, limbajele de programare si modele de date.

Bogdan Dragulescu
Absolvent al facultatii ETC si-a continuat studiile in cadrul programului de doctorat obtinand titlul de doctor in anul 2013 pentru cercetari in domeniul tehnologiilor Semantic Web si modul lor de integrare in eLearning. A continuat cercetarea intr-un proiect postdoc finalizat in anul 2015 in domeniile Learning Analytics si Educational Data Minining.
An studiu: IIB ETcTI |
Disciplina: fundamentala |
Evaluare: distribuita |
Credite: 4 |
Semestrul: 2 |