Studenții UPT învață să construiască site-uri web și ajută în același timp instituțiile și ONG-urile să aibă o prezență online!

Anual, studenții Masterului Tehnologii Multimedia din cadrul UPT realizează ca proiect, la disciplina Tehnologii Avansate Multimedia, un site web complex, cu elemente multimedia și suport de baze de date, accesibil pe telefoane mobile, cu elemente de criptare și securitate.

În anul academic 2017-2018, sub coordonarea tutorilor Diana Andone și Silviu Vert, studenții au realizat site-uri web pentru proiecte și evenimente din cadrul UPT, dar și pentru instituții și ONG-uri care și-au exprimat nevoia, prin înscrierea la un apel lansat de Asociația TechSoup România.

Printre organizațiile care au beneficiat de munca studenților se numără Fundația Principesa Margareta a României, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația Triade, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Timișoara și Școala generală “Aurel Solacolu” din Ogrezeni.

Studenții au apreciat valoarea puternic aplicativă a proiectului, provocarea de a comunica direct cu beneficiarul, dar și munca în echipă alături de colegi, așa cum reiese din feedback-ul lor de la finalul semestrului:

Tema practică de a concepe un site mi s-a părut foarte utilă, deoarece înveți mult mai multe făcând totul practic (“learning by doing”), decât să ți se explice totul teoretic la curs și să și se dea câteva exemple generale. […] Dintr-o grupă de 5 studenți, am rămas 3, dar comunicarea dintre noi a fost foarte bună și am reușit să finalizam proiectul cu succes. Sincer a fost educativ și distractiv. Daniel Costăchel, site-ul Centrului Comunitar Generații al Fundației Principesa Margareta a României.

În comparație cu un alte proiecte care în cele din urma n-au folosit practic nimănui, realizarea unui website pentru o instituție/ONG este o experienta mai complexă, fiind prezentă și presiunea de a adapta munca pe nevoile și dorințele oamenilor din exterior, dar care s-a dovedit a fi satisfăcătoare la finalizarea acestuia. Bianca Sârghie, blogul Cu Ochii Deschiși al Sorinei Jecza (Fundația Triade).

Fiind una dintre puținele șanse primite în facultate să lucrăm la un proiect cu final folositor, pot spune că a fost o inițiativă de succes, oferindu-ne ocazia sa înțelegem mai ușor cum funcționează un sistem de management al conținutului, dezvoltându-ne și spiritul de echipă astfel. Florin Topîrceanu, site-ul proiectului de cercetare Open Virtual Mobility.

Organizațiile care au beneficiat de site-urile web dezvoltate de către studenți au apreciat de asemenea acest mod de lucru:

Apreciem această inițiativă și vă îndemnăm să continuați astfel de proiecte pentru a garanta o experiență reală și aplicată studenților. Studenții sunt foarte stăpâni pe cunoștințele lor și au o atitudine foarte pozitivă și constructivă. Florentina Popescu, specialist Fundraising și Comunicare, Fundația Principesa Margareta a României.

A fost minunat momentul în care am primit apel de la voi și am aflat că ne ajutați cu nevoia pe care noi o simțeam acută, dar pe care nici nu știam cum să începem să o rezolvăm. […] cred că studenților le-a fost mai greu pentru că eu nu vorbeam limbajul IT, dar mi-au tradus totul și i-am simțit chiar implicați în proces. Rezultatul final mai trebuie cizelat, dar asta pentru că noi le-am cerut ceva mare. Nu mi-au zis că nu se poate, ci au lucrat până când eram cu toții satisfăcuți. Olga Popescu, PR Officer, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Site-ul are un aspect profesional, are un design simplu și este ușor de accesat. Ceea ce trezește curiozitatea vizitatorului și îi captează interesul este înfățișarea atractivă a site-ului, prin paleta de culori care creează armonie și inspiră emoții. Site-ul este foarte atrăgător pentru vizitatori și, mai presus de toate, ușor de folosit. Ne exprimăm întreaga apreciere şi recunoștință pentru echipa de proiect și le urăm mult succes în activitatea viitoare. Cristina Niță, director, Școala generală “Aurel Solacolu” Ogrezeni.

Lista completă a proiectelor dezvoltate și a membrilor echipelor poate fi consultată pe pagina disciplinei Tehnologii Avansate Multimedia.

ro_RORomână