> HOME arrow > NOUTATI arrow > NOUTATI
 
 
Prof. CORNELIU IOAN TOMA (1941-2017)
Scrisa de admin cm   
Data 21 august 2017

PROFESORUL CORNELIU IOAN TOMA (1941-2017)

Profesorul Corneliu Toma s-a născut la 8 septembrie 1941 în comuna Zorlențu-Mare, județul Caraș-Severin.

In perioada 1959-1964 a fost student la Institutul Politehnic “Traian-Vuia” din Timișoara, Fac. de Electromecanică, pe care a absolvit-o cu titlul de inginer electromecanic. In anul 1976 a obținut titlul de doctor inginer, în domeniul Calculatoare, cu o teză în Cellular Logic Arrays for Multiplication and Division of Signed Binary Numbers.

In anul 1973 a beneficiat de o bursă Fullbright la North Carolina State University, Raleigh, SUA, unde a lucrat în domeniul televiziunii în culori și prelucrării numerice a semnalelor.
A mai efectuat stagii de specializare / schimb de experienţă la: University of Central Lancashire, Preston, Anglia (1994, 1998, 2000), la Technical College Slagelse, Danemarca (1995), la Oulu Institute of Technology, Finlanda (1996, 2000), la Bilston Community College, Anglia (1997), precum și la Technological Educational Institute of Piraeus, Grecia (1999).

Din anul 1964 a devenit cadru didactic la Universitatea Politehnica Timișoara, unde a trecut succesiv prin toate gradele didactice până la poziția de profesor ocupată prin concurs în anul 1990.
Principala activitate didactică s-a desfăşurat în cadrul Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, la laboratorul şi cursul de Televiziune, pentru care a elaborat lucrările practice de laborator şi a publicat îndrumare de laborator, culegeri de probleme, manuale şi cursuri. A predat cursurile: Televiziune, Bazele Comunicațiilor, Sisteme Radio, Audio și Video.
În perioada 1992-1997 a fost implicat în elaborarea planurilor de învăţământ la specializările de nivel colegiu. Prin intermediul programului TEMPUS DRUM a propus şi a contribuit la introducerea unei noi specializări în cadrul colegiului “Tehnologii Audio-Video şi Multimedia”. A contribuit la dotarea unora dintre laboratoarele existente şi la înfiinţarea a trei noi laboratoare: Multimedia, Echipamente de studio, Producţie Audio-Video.

Domeniile de cercetare științifică abordate au fost: Prelucrarea numerică a imaginilor, Metode de compresie și analiză utilizate în transmiterea informațiilor. Din anul 1990 a fost conducător de doctorat în domeniul Inginerie electronică şi telecomunicaţii, îndrumând numeroși cercetători care au obţinut titlul de doctor inginer. A participat la 10 contracte de cercetare ştiinţifică, din care la 6 a fost responsabil de contract, cele mai importante fiind finalizate cu prototipuri predate beneficiarilor. A coordonat două programe Tempus: DECOR (Development of Colleges in Romania) și DRUM (Development of Romanian Universities Multimedia). S-a ocupat de organizarea practicii studenţilor de la colegiu la DRTV Timişoara şi la Studiourile de Radio şi TV din Timişoara. În perioada 1995-1998 a organizat pentru 18 studenţi pregătirea lucrării de absolvire la Oulu Institute of Technology, Finlanda, Bilston Community College, UK și la University of Central Lancashire, Preston, UK.

Pe linie de management în învăţământ și-a asumat următoarele responsabilități : 1976-1979 - Director adjunct la Secţia de Prototipuri şi Microproducţie, 1991-1996 – Director al Colegiului Universitar Tehnic şi de Administraţie al UPT, 1993-1995 – Director al Studioului de Televiziune “Teleuniversitatea” pe care l-a și înființat, 1992-1995 – Coordonator al programului TEMPUS DECOR, 1995-1998 – Coordonator al programului TEMPUS DRUM, 1997-2010 – Director al Centrului de Învăţământ Multimedia cu Acces Deschis (CIMAD) al UPT, prima formă a Centrului Multimedia.

De-a lungul carierei a elaborat peste 80 articole pentru conferințe internaționale desfășurate în tară şi în străinătate, 14 manuale, culegeri de probleme, îndrumătoare de laborator şi cărţi. Este autorul a 6 brevete de invenții. A fost membru al Comisiei de Integrare Europeană al Academiei Române, Filiala Timișoara, membru IEEE Communications Society, membru în comitete ştiinţifice naţionale şi internaţionale ale unor conferinţe științifice.

Satisfacția profesională obținută nu ar fi fost posibilă fără o viață de familie echilibrată și împlinită. Profesorul Toma Ioan Corneliu a fost căsătorit și tată a 3 fiice.

Inhumarea va avea loc luni 21 august 2017, ora 14:00, la cimitirul din Calea Lipovei.
Dumnezeu să-l odihnească!

Inapoi

 
 

LoginHOME  | NOUTATI  | STUDENTI  | PERSONAL  | CURSURI  | CENTRE  | PROIECTE  | CONFERINTE  | CERCETARE  | CONTACT  | SOCIAL

All contents copyright © Universitatea Politehnica Timisoara. All rights reserved

This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it. [Despre]  [Termeni si conditii]  [Contact]  [Administrator]